24 november 2018

Werkbezoek Voedselbank

Afgelopen maand bracht onze (steun)fractie een werkbezoek aan de voedselbank.

IMG_0573

De voedselbank is te vinden aan de Nobelstraat 9 in Harderwijk. Vanuit een deel van het bedrijfspand waar zij gratis in mogen verblijven, worden alle acties gecoördineerd. Dat dit niet overbodig is, blijkt wel uit het aantal cliënten dat hier wekelijks een pakket komen halen. Maar liefst zo’n 190 adressen staan in het actieve bestand van de voedselbank, te verdelen over de gemeentes Harderwijk, Ermelo en Putten.

Dat de voedselbank niet zomaar een amateurorganisatie is blijkt wel uit het aantal betrokken vrijwilligers, maar liefst zo’n 65 personen, belast met onder andere transport, sorteerwerk, administratie maar ook intake. Intake, omdat je niet zomaar in aanmerking komt voor een pakket. Zo tellen er strikte regels over de hoeveelheid vrij besteedbaar geld dat gezinnen / personen hebben, na aftrek van hun vaste lasten. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer da maandelijks 110 euro te besteden hebben voor huishoudelijke aankopen en niet meer dan 70 euro voor kleding.

Intake en gebruik voedselbank:

Wanneer een persoon (gezin) een beroep doet op de voedselbank, krijgt hij / zij thuis eerst bezoek van een intaker, vaak via ZorgDat. Wanneer de eerste intake heeft plaatsgevonden, besluit uiteindelijk de voedselbank of je wel of niet in aanmerking komt. Daarna mag je maximaal 3 jaar gebruik maken van het aanbod.

Waar onze fractie vooral van opkeek, is de herkomst van de pakketten. Veelal zijn dit schenkingen vanuit de kerken uit de omgeving die wekelijks oproepen tot het meebrengen van een bepaald product. Vervolgens wordt door de voedselbank de ingezamelde waren opgehaald en opgeslagen in het magazijn aan de Nobelstraat om vervolgens te worden opgenomen in de pakketten. Zo weet men wekelijks een ander pakket samen te stellen.

Wat wij gedacht hadden maar juist niet waar is, is dat er ook veel goederen van supermarkten zouden worden verkregen. Juist supermarkten stellen zich hier zeer terughoudend op in. Gelukkig zijn er nog wel een aantal grote lokale ondernemers die steunen zoals van der Mheen foodservices en Natudis. Verder komen giften vooral ook vanuit scholen en verenigingen.

Van donaties worden onder andere vers eten ingekocht maar rijdt bijvoorbeeld ook het vrachtwagentje rond.

Al met al hebben wij onze ogen uitgekeken, er schuilt een waar bedrijf achter de gevel van de voedselbank waar zeer betrokken en bevlogen vrijwilligers er wekelijks voor zorgen, dat mensen / gezinnen in financiële nood, ondersteund worden.

 

Voedselbank
Harderwijk Anders