24 november 2018

Koopzondag: kans voor ondernemers!

College en raad: geef ze de kans!

 koopzonDAG OPEN

De ondernemers in Harderwijk verdienen het om alle kansen met beide handen aan te pakken om hun producten aan te bieden. In deze tijd van economische crisis staan vele panden leeg en hebben veel bedrijven het moeilijk.

Harderwijk is een stad die zich wil profileren als winkelstad van de regio. Wil enthousiast meewerken aan evenementen en acties om het winkelende publiek naar de stad te trekken.  De trend voor de toekomst is funshopping.

Onze stad heeft een aantrekkelijke binnenstad, mooie grootwinkelbedrijven in de periferie  en de horeca is prima op orde. Harderwijk en Hierden hebben grote publiekstrekkers als het Dolfinarium en de Zwaluwhoeve. Me dunkt alle faciliteiten om daar een win – win situatie van te maken.

Onderzoek in het land heeft vastgesteld dat vooral de zondag benut wordt om met het gezin en met vrienden erop uit te gaan. Elke zondag met mooi weer kunnen we dit zien door alle drukte op de boulevard en de volle terrassen in de stad. De kiosken, restaurants, cafés  en winkeltjes op de boulevard doen goede zaken en dagen de bezoekers uit om te investeren in hun goederen en waren.

Wie niet kunnen profiteren van deze toeloop van gasten naar de stad is de detailhandel. Zij moeten hun winkels dicht houden!

Er zijn ondernemers die hun winkels helemaal niet open willen doen op de zondag. Heel goed te begrijpen, want het is best belastend voor de ondernemer zelf en het personeel. Ook zij verdienen een vrije dag in de week en waarom dan niet de dag dat er veel te doen is in de stad en elders in het land. Om de vrije zondag in te ruilen voor een rustige maandag is nog geen discussie voor hen.

Ook zijn er ondernemers die niet op de zondag open willen wegens principiële overwegingen. De zondagsrust is heilig voor hen en daar moet je respect voor hebben.

Maar er zijn ook ondernemers die kansen zien op de zondag. Acties organiseren om de klanten te trekken. Meedoen en organiseren van  evenementen om ook de bezoekers van de boulevard en de terrassen te verleiden om te gaan shoppen. Ze staan te popelen om hun kansen te benutten in deze economisch moeilijke tijden.

De grootwinkelbedrijven aan de rand van de stad willen maar wat graag het publiek wat op weg is naar de kern van de stad binnenhalen. Sportartikelen, keukens, bedden, stoelen en tafels, parket en vloerbedekking, tuinartikelen, fietsen en auto’s zijn producten die je niet zomaar koopt en de zondag is een mooie dag om in alle rust keuzes te maken.

Veel groepen zijn er die het geen probleem vinden om op de zondag de dagelijkse boodschappen te doen. In veel gemeenten is het mogelijk dit te doen omdat de supermarkten open zijn. Een paar kilometer verder in Zeewolde is het geen probleem om in te kopen als er onverwacht gasten komen.

Gelijke kansen voor de detailhandel is een kreet die we horen in de stad. De horeca en de ondernemers aan de boulevard kunnen zaken doen op de zondag en wij mogen onze zaken niet open doen!

Stadspartij Harderwijk Anders wil geen enkele ondernemer verplichten om mee te doen aan een koopzondag. Maar wil wel mogelijkheden  bieden aan die ondernemers die wel kansen zien op de zondag.

 

 

HAARLEM - Winkels open op zondag. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
Harderwijk Anders