14 maart 2022

Harderwijk Anders verzorgt gastlessen over lokale politiek

Afgelopen week hebben een aantal kandidaat-raadsleden van Harderwijk Anders op verschillende basisscholen gastlessen verzorgd over de lokale politiek in de gemeente Harderwijk.

Ze werden enthousiast maar ook een tikkeltje afwachtend ontvangen door leerlingen van groep 7 en 8. Enthousiast omdat een gastles, oftewel iemand anders voor de groep dan je eigen leerkracht, meestal leuk is. Afwachtend want wat kan de politiek nu voor mij betekenen? Is een raadslid of politiek niet saai?
Gelukkig heeft Harderwijk Anders het tegendeel bewezen, want wat een mooie vragen en gesprekken ontstonden er in de groep als je het gesprek met de leerlingen aan gaat over hun buurt, hun wijk, hun straat. Kortom over hun eigen leefomgeving.

Na een introductie over Harderwijk en Hierden, de gemeenteraadsverkiezingen, Burgemeester & Wethouders en de lokale partijen van de gemeente Harderwijk, werden aan de hand van verschillende stellingen discussies gevoerd. Dergelijke discussies met de leerlingen over lokale thema’s gun je ieder raadslid; puur, oprecht en scherp.

Tijdens de afronding van de les ‘gaven’ we de leerlingen nog een bedrag van € 10.000 mee. De vraag werd gesteld wat zij voor hun buurt, hun wijk, hun straat of hun dorp met dat geld zouden doen, zonder het aan zichzelf te besteden. Veel van deze antwoorden bezorgden ons kippenvel omdat er ook meerdere malen duidelijk werd hoeveel kinderen zich zorgen maken over de uitdagingen en problemen van hun eigen ouders.

Harderwijk Anders vindt het ontzettend belangrijk dat de jeugd en jongeren betrokken worden bij de (lokale) politiek. Deze betrokkenheid kan op verschillende manieren bereikt worden.
Het belangrijkste is wel dat de lokale politiek van gemeente Harderwijk in gezamenlijkheid en met het onderwijs actief jeugd en jongeren opzoekt, gastlessen geeft en de ze uitnodigt om een bezoek te brengen aan het oude stadhuis en het nieuwe stadhuis.

c627dc03-0e22-412e-8589-93e6dcd893f2
Harderwijk Anders