06 september 2024
Debat Kadernota 2025 – 2028
De Kadernota vormt in de beleids- en begrotingscyclus het jaarlijks vertrekpunt voor het samenstellen van de volgende begroting. Na vaststelling door de raad vormt deze Kadernota de basis voor de Begroting 2025-2028 en zullen de aanmeldingen conform verwerkt worden in de begroting. Tijdens de raadsvergadering op 5 september vond het debat plaats over de kadernota 2025 – 2028. Het debat is terug te kijken op deze pagina.
Debatbijdrage vanuit Harderwijk Anders – Fractievoorzitter Tim Smit-Brouwer
Geachte voorzitter, beste raadsleden en inwoners,
Vandaag staan we voor een pittige klus: praten over de kadernota en de flinke bezuinigingsvoorstellen. Bij de jaarrekening van 2023 gaven we al aan dat we ombuigingen willen doorvoeren door anders naar zaken te kijken en te zorgen dat onze spreekwoordelijke gulden een daalder waard wordt. Maar laten we niet vergeten dat deze keuzes invloed hebben op de mensen en organisaties in onze gemeente. Bij Harderwijk Anders staat “de mens centraal en niet de regels,” en dat geldt ook hier.
In de commissie hebben we veel extra informatie gekregen over de ombuigingen. Sommigen zijn puur administratief en leveren direct geld op, andere betreffen overschotten die al jaren niet worden gebruikt. Dan zijn er verlagingen van structurele middelen, waar het college denkt andere financieringsmogelijkheden te zien. En bepaalde bezuinigingen komen voort uit de nieuwe aanpak binnen de Nota Sociaal Domein en hopen we te kunnen zien als besparingen. Het idee is dat deze besparingen pijnloos zijn omdat ze voortvloeien uit een nieuwe manier van werken.
Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook voorstellen die onze inwoners echt raken. De taakstellingen op cultuur, sport en welzijn – het hart van ons maatschappelijk middenveld – zijn voorbeelden waar we ons zorgen over maken. Deze organisaties dragen bij aan de leefbaarheid en verbinding in onze gemeente. Harderwijk Anders wil nauw betrokken blijven bij de uitwerking van deze voorstellen en verwacht dat we regelmatig worden geïnformeerd over de voortgang. We vragen de wethouder dan ook hoe de raad hierbij wordt betrokken en wat onze bevoegdheden zijn na de besluitvorming. Graag een heldere toezegging hierover.
Naar aanleiding van de meicirculaire bleek dat een deel van de bezuinigingen eerder moet worden ingevoerd. We waarderen het dat er goed is gekeken naar de uitvoerbaarheid zonder de impact uit het oog te verliezen. Een voorbeeld is het terugbrengen van gratis parkeren in 2025 van 2 uur naar 1 uur in plaats van direct naar nul. Dit laat zien dat de wethouder ook de tijd neemt om samen met ondernemers het juiste pad te bewandelen. Dat snappen en ondersteunen wij.
Bij de afvalstoffenheffing is er veel onduidelijkheid over de kosten, die pas richting de begroting beter inzichtelijk worden. Het college wil het PMD-inleverpunt bij het milieupark schrappen om 60.000 euro te besparen. Harderwijk Anders vindt dit moeilijk te verantwoorden, vooral als we in 2025 toch een definitief afvalbeleid vaststellen. Voor de 3000 huishoudens die extra hun best doen om afval goed te scheiden en vaak met de fiets naar het milieupark gaan, is dit geen logische besparing. We overwegen om het college te vragen met meerdere varianten te komen, zowel met als zonder PMD-brengpunt, en om te kijken naar een gelijkmatige verhoging van het vastrecht en het variabele deel. Dit kan ervoor zorgen dat we een eerlijk en goed doordacht afvalbeleid krijgen, waarbij “de mens centraal” blijft staan.
Verder vragen wij ons af of een deel van de taakstelling binnen de organisatie misschien al in 2025 gehaald kan worden door het wegvallen van taken die samenhangen met de ombuigingen van categorie A voor 2025.
Wat betreft de kadernota: we begrijpen dat nieuw beleid nieuwe fte’s vraagt, maar we hebben te weinig zicht op waar fte’s verdwijnen door minder beleid, wegvallende taken of efficiënter werken. Is er een manier waarop we hierover beter geïnformeerd kunnen worden?
Ook zien we dat in de kadernota veel tijdelijke middelen en fte’s structureel worden gemaakt. Maar is dit wel goed geëvalueerd? Wij zijn nog niet helemaal overtuigd van de evaluatie van Heerlijk Harderwijk en missen hier onder anderen de evaluaties van de Popschool en de fte’s rondom de verkiezingen. Kan de raad deze evaluaties nog verwachten voordat we definitief besluiten over structurele financiering?
Tot slot wensen we de organisatie en het college veel succes met de verdere uitwerking van de ombuigingen. We hopen op een zachte landing voor onze samenleving, met duidelijke, genuanceerde en tijdige communicatie. Harderwijk Anders zal het proces kritisch blijven volgen en de oren openhouden in de maatschappij. Sta open voor creatieve ideeën van organisaties en staar je niet blind op de lijst. Zorg ervoor dat, ondanks de pijn, onze gulden een daalder waard wordt!