23 februari 2022

De kosten van PMD inzamelplekken

De partijen die het huidige falende beleid wanhopig blijven verdedigen, roepen dat ons voorstel om PMD in te leveren wel een miljoen extra gaat kosten. Ze wilden onze berekeningen, op basis van door de gemeente aangeleverde cijfers, echter niet bekijken.

Het kost in werkelijkheid nog geen 12 euro per huishouden per jaar om je PMD afval bij een winkelcentrum af te leveren (â‚Ŧ 11,62 om precies te zijn).

Daar zit zelfs 100.000 euro bij in voor extra communicatie en handhaving. Wat natuurlijk flauwekul is want wordt nu ook al geld voor communicatie over het afvalbeleid uitgegeven. Er komen natuurlijk minder opbrengsten van inwoners binnen omdat er minder vaak containers aan de weg gezet worden. Maar ja, dus ook minder transport van afval en er wordt niet verdiend aan afval ophalen is steeds de boodschap. Dus dat zijn geen extra kosten.

Gewoon PMD in iedere wijk inleveren bij een winkelcentrum. Dat scheelt 3/4 van je hoeveelheid afval! PMD zelf apart houden maakt je milieubewust en scheelt in kosten voor het restafval. Dat gaan we daarom na de verkiezingen direct opnieuw op de agenda zetten. Net als in 2021 toen we samen met CDA geen meerderheid kregen voor dit voorstel. Dit moet Gewoon Anders in Harderwijk en Hierden.

Na de verkiezingen hopen we een meerderheid te krijgen voor ons plan uit het verkiezingsprogramma:

𝐆𝐞𝐰𝐨𝐨𝐧 𝐏đĨ𝐚đŦ𝐭đĸ𝐜, 𝐌𝐞𝐭𝐚𝐚đĨ 𝐞𝐧 𝐃đĢ𝐚𝐧𝐤𝐤𝐚đĢ𝐭𝐨𝐧đŦ (𝐏𝐌𝐃) đĸ𝐧 đĸ𝐞𝐝𝐞đĢ𝐞 𝐰đĸđŖ𝐤 đĸ𝐧đĨđžđ¯đžđĢ𝐞𝐧

Om afval beter te scheiden en inwoners invloed te geven op het aantal keren dat hun grijze bak wordt geledigd, komt er – net als bij glasbakken – per wijk minimaal ÊÊn punt waar PMD wordt ingezameld.

Meer over het falende afvalbeleid lees je hier.

inleverpunt_1miljoen_website-1920-x-1080-px
Harderwijk Anders