28 november 2022

Commissievoorzitter zonder politieke ervaring

Is dat mogelijk? En waarom gaat het lukken?

Fractiegenoot Gert Vasse vertelt over zijn start als commissievoorzitter:

“Het verhaal van mijn leven is dat ik meestal op het juiste moment opensta voor andere/nieuwe dingen. Ik zeg altijd: ‘het overkomt me omdát ik ervoor opensta. 

Ik ben iemand die vindt dat je als partij, maar ook als persoon je verantwoording moet nemen. Toen men opzoek was naar commissievoorzitters heb ik aangegeven dat ik er wel voor opensta, maar wel graag iets later. Dat was een probleem, want het zou beter zijn om daar direct mee te starten. 

Na een gesprek met Edwin Enklaar, die aangaf dat het geen rocket science is, heb ik ja gezegd. En zo werd ik de nieuwe voorzitter van de commissie Beleid Algemeen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik al snel twijfelde aan de woorden van Edwin omdat alle andere raadsleden me niet alleen feliciteren, maar ook sterkte wensten en me dapper vonden. 

Gaat dit goed komen? Jazeker!

Natuurlijk was er een eerste blunder. Er werd een vooroverleg met de ambtenaren georganiseerd. Het was tijd om te beginnen en ik vroeg aan de griffie waarom beginnen we niet? Waarop zijn keurig aangaf: ‘jij bent de voorzitter dus jij moet openen!’

Spreken in het openbaar en het toespreken van groepen ben ik gewend. Inmiddels heb ik nu in een paar BA-commissievergaderingen kunnen ontdekken dat Edwin wel gelijk had.

Hoe zie ik verder mijn rol als voorzitter?

Bij de commissievergaderingen is de rol technisch voorzitter, daar heb je maar weinig écht invloed, behalve op een soepel verloop van de vergadering met een schuin oog naar de klok. De meeste invloed heb je tijdens de voorbespreking met de teamleiders en ambtenaren. Wat wanneer op de agenda komt en de volgorde. Die invloed wil ik zeker benutten.”

Gert_commissieBA
Harderwijk Anders