01 oktober 2022

Welkom nieuwe inwoners van Harderwijk en Hierden

Vandaag werd er voor nieuwe inwoners van onze gemeente een bijeenkomst georganiseerd in het huis van de stad. Nieuwe inwoners verhuizen vooral naar onze gemeente vanwege het water, het bos, familie of de historische (familie)band met de stad. De nieuwe inwoners kregen op deze bijeenkomst de mogelijkheid om kennis te maken met raadsleden, het college en de kinderburgemeester.

Vanuit Harderwijk Anders waren de wethouders Edwin Enklaar en Maarten Reckman aanwezig en de raadsleden Christel van der Stouw, Bert Buitenhuis en Henk Vermeer. 

Christel van der Stouw: “Ik sprak een jong stel dat hiervoor in Kampen gewoond heeft. Leuk om te horen hoe zij hun draai in de gemeente al aardig weten te vinden. Al snel ging het ook even de diepte in; hoe gaat het in de wijk en waar loop je dan tegenaan? We hebben telefoonnummers uitgewisseld en zoeken na de bijeenkomst nog eens contact.”

Samen bouwen aan de stad

Bij de uitnodiging voor de bijeenkomst was een enquête toegevoegd. Nieuwe inwoners konden aangeven wat zij goed vonden in de gemeente van herkomst en ideeën en verbeterpunten aandragen voor de gemeente Harderwijk. Burgemeester Van Schaik daagde de nieuwe inwoners ook uit om samen te bouwen aan de stad. Ook werd er een quiz georganiseerd om te testen welke nieuwe inwoner al het beste op de hoogte is van het reilen en zeilen in de gemeente. Natuurlijk hoorde daar een prijswinnaar bij.

Henk Vermeer: ”Tussendoor werden raadsleden gevraagd zichzelf voor te stellen en aan te geven waar zij zich tot nu toe als vrijwilliger hebben ingezet. Een leuke invalshoek omdat je ziet dat alle raadsleden bij elkaar een breedgedragen netwerk hebben. Samen horen en zien we veel van wat er in Hierden en Harderwijk speelt.”

Extra stoelen vanwege hoge opkomst

De opkomst was goed, er moesten zelfs wat extra stoelen bijgeplaatst worden. Met een lunch in een goodiebag konden de nieuwe inwoners in de middag kiezen voor een leuke activiteit in de stad. Een rondvaart bij het Waterfront, een bezoek in het bos, een culinaire tour, stadswandeling of een bezoek aan het Stadsmeuseum en Marius van Dokkum. 

Bert Buitenhuis: “In het Stadsmuseum kregen wij een rondleiding door de conservator van het museum. Sommige dingen kwamen bekend voor maar toch leuk om daar uitleg over te krijgen. Vervolgens naar het Marius van Dokkum museum. Man!! wat kan die Marius schilderen. Als je ieder doek goed bekijkt zit er wel iets vreemds/leuks in verstopt. Bijvoorbeeld een fietspomp waarvan de luchtslang eindigt in een elektriciteitsstekker.  Zeer zeker een aanrader. Ik vond het een geslaagde bijeenkomst waar ook nog tijd was om met de nieuwe bewoners te praten. Het was voor mij de eerste keer dat ik hierbij aanwezig was maar voor herhaling vatbaar.”

Maarten Reckman: “Veel positieve reacties over de organisatie van deze dag. De nieuwe inwoners voelen zich echt welkom. Tussendoor kwamen er ook vragen en opmerkingen van inwoners. Daar heb ik dan weer vanuit mijn rol toelichting op zaken kunnen geven en/of mensen op weg kunnen helpen in de goede richting. Een mooie dag om samen met de nieuwe inwoners te kunnen beleven.”

Edwin Enklaar: “Het was een gezellige bijeenkomst waarbij mensen vooral kennis konden maken met elkaar. Verdeeld over twee sloepen verkenden we samen met de nieuwe inwoners het waterfrontgebied. Ik heb verteld over het ontstaan van het enorme project en de ontwikkeling. En daarnaast hebben we ook gesproken over andere ontwikkelingen in Harderwijk en Hierden. 

Contact

Ben je wel of geen nieuwe inwoner: ga jij graag met ons in gesprek over wat jou bezighoudt in Harderwijk of Hierden? Neem gerust contact op

nieuwe-inwonersbijeenkosmt_5low
Harderwijk Anders