21 januari 2024

Werkbezoek Vluchtelingenwerk Harderwijk

‘Naar schatting zijn er wereldwijd 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.’ Bron: vluchtelingenwerk Nederland

Afgelopen week hebben we kennisgemaakt met de organisatie gevestigd in Harderwijk. Vanuit professionaliteit vertelden Lotte en Anneke wat vluchtelingenwerk zoals doet in Harderwijk. Berkel en Suzan vertelden ons wat zij direct betekenen voor de vluchtelingen als maatschappelijke begeleider (als vrijwilliger). 

Ala, een van de ambassadeurs van vluchtelingenwerk, nam ons mee in zijn tijd dat hij is opgevangen door vluchtelingenwerk. Hoe waardevol zij zijn geweest in zijn begintijd. Nu leeft hij, met zijn gezin, een zelfstandig leven in Harderwijk. 

Gedurende de avond is gesproken over de wet-en regelgeving in Nederland, wat het soms lastig en ingewikkeld maakt om goede en efficiënte stappen te kunnen zetten. Vluchtelingenwerk weet de diverse partijen te vinden om mee samen te werken, wanneer de situatie daarom vraagt. Andere vraagstukken als onderwijs, woning, gezinshereniging en de taal zijn met elkaar besproken.

Wij danken de medewerkers en vrijwilligers voor de warme ontvangst en deze informatieve avond. 

vluchtelingenwerk_ha_2
Harderwijk Anders