15 augustus 2022

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië. Nederland werd van de Duitse bezetter bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum was er in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van bevrijding. Pas op 15 augustus in 1945 gaf Japan zich over en daarmee kwam de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederland officieel ten einde.

Het eind van de Japanse bezetting betekende nog geen vrede voor de Indische Nederlanders. De strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië brak uit. De uiterst gewelddadige Bersiap-periode brak aan met veel geweld tegen Indische-Nederlanders, Chinezen, Molukkers en andere groepen.

Na de Bersiap-periode wisselen onderhandelingen, onrust en gewelddadige strijd elkaar af. Op 27 december 1949 volgde de onafhankelijkheid van Indonesië. 

Stichting Indische Harderwijkers
“Tussen de jaren 1949 en 1965 kwamen er duizenden Indische Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië naar Nederland. De meeste van hen waren werkzaam geweest bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en konden een overstap naar de Koninklijke Landmacht maken. Velen van hen kwamen naar de Veluwe, waar Defensie één van de grote werkgevers was.

In Harderwijk werden huizen voor ze gebouwd in de nieuwe wijk de Tinnegieter. In Nederlands-Indië hadden ze bijna alles achter moeten laten. Hun familie en het huis, en wat ze nog aan eigendommen bezaten paste in een paar schamele koffers. Het was helemaal opnieuw beginnen.” www.indischeharderwijkers.nl

De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië laat diepe wonden na, waar tot op de dag van vandaag nog vaak over gezwegen wordt binnen families. Vandaag herdenken wij álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Vanavond 19:00 – NPO 1 – Nationale Indië-herdenking

herdenking_15augustus1945
Harderwijk Anders