05 november 2021

Minder betalen voor AFVAL, en andere zaken uit de gemeenteraad

πŸ“£πŸ“£ Gisteravond (4-11-2021) startte de gemeenteraadsvergadering met het installeren van de nieuwe kinderburgemeester en -wethouder Lana al Hussein en Veerle ter Beek. Ook namen we afscheid van de ‘oude’ kinderburgemeester en -wethouder Daan Boersma en Lissy van Bennekom.

🏘 !βœ… De starterslening is behoorlijk verruimd met steun van de provincie Gelderland! De maximale huizenprijs waarvoor een starterslening aangevraagd kan worden is verhoogd naar 290.000 euro en er is geen maximale leeftijdsgrens meer voor de aanvrager.

♻️ πŸ—‘ πŸ’Ά Bij het debat over de begroting voor de komende 4 jaar was de AFVALSTOFFENHEFFING veruit het belangrijkste onderwerp. Harderwijk Anders wil aan onze inwoners de mogelijkheid bieden om plastic afval bij hun eigen winkelcentrum in te leveren en er zo voor zorgen dat ook voor grotere huishoudens de afvalkosten betaalbaar blijven en om urenlange files op zaterdagochtend aan de Daltonstraat te voorkomen. ANDERS voor afval betalen is geworden: MEER voor afval betalenDaarom stellen wij voor om niet ten hele te dwalen maar ten halve te keren. En dat moet bij deze begroting waar de tarieven en doorrekening daarvan geregeld wordt. Volgende week neemt de gemeenteraad hierover besluiten en gaan we komen met concrete ideeΓ«n om beter om te gaan met plastic in het afval en om de kosten voor grotere huishoudens te besparen.

β›Έ ❄️ πŸ’Ά Verder hebben we aangegeven te kijken of we volgende week een eenmalige bijdrage aan Harderwijk on Ice kunnen geven voor de aanschaf van een nieuwe ijsbaan om zo dure huurkosten te voorkomen.

🀹 🏘 Sinds het vertrek van de Praxis staat het pand op de locatie Verkeersweg 3 leeg. Het is de bedoeling om het gebied op termijn om te zetten naar woningbouw. Op verzoek van de raad is de gemeente hierover in gesprek met de eigenaar van het pand. De verhuizing van het tankstation is daarvoor noodzakelijk. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden hiervoor maar het contract loopt nog ongeveer 7 jaar. Zolang het tankstation er staat is woningbouw sowieso niet mogelijk. Nu zoekt de eigenaar naar mogelijkheden om het pand in de tussentijd te verhuren.Hoewel HA net als iedere andere partij wil dat de woningbouw bevorderd wordt, voert het ons wat ver om hier de ondernemersvrijheden te gaan beperken zonder dat er concrete voorstellen gedaan worden. Wij geven het college graag het recht van de tijdelijke ontheffing om hier op de correcte manier mee om te gaan zoals we in Harderwijk altijd gewend zijn. De rest van de raad was het hier niet mee eens wil dat er eerst verder gepraat wordt over concrete woningbouwplannen. Daar wordt al volop overleg gevoerd met de ondernemer dus vonden wij dat een overbodig en onzinnig voorstel.

⛡️ πŸ“Ί Er komt nu ook Wifi in de havens. Een service die hoort bij een toeristische plek. De kosten hiervan worden verwerkt in de havengelden en gaan de inwoners dus geen geld kosten.

🌍 De overheid wil toe naar een aardgasvrije samenleving. Onderdeel daarvan is dat iedere gemeente een visie moet hebben over Warmte. Deze visie is aangenomen.πŸ”₯ Er werd ook nog een voorstel gedaan om de visie uit te breiden met het zogenaamde ‘manifest isoleren’, een plan van een groep landelijke partijen. Wij stemden hier als enige partij tegen omdat dit plan ook mogelijkheden bevat om mensen niet meer toe te staan hun cv-ketel te vervangen door een nieuwe op gas gestookte cv-ketel. Volgens ons mogen inwoners daar zelf een vrije keuze in hebben.

♻️ We hebben ook het beleid voor circulariteit vastgesteld als onderdeel van alles wat doen in het kader van duurzaamheid. ❌ Een voorstel van GL/PvdA om hierbij meer ‘drang en dwang’ toe te passen richting ondernemers, hebben we gelukkig weg kunnen stemmen.

plastic-blik-drankkartons
Harderwijk Anders