01 maart 2018

Maakt de kiezer onze droom waar

DROMEN VAN DE VOORZITTER

We staan een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen en als de kiezer heeft gesproken weten we of mijn droom is uitgekomen: Harderwijk Anders de grootste partij van Harderwijk.

Ik hoor jullie denken “droom maar lekker verder” of “ dromen zijn bedrog”. Maar zou het niet mooi als mijn droom wel uitkomt. Mijn tweede droom die ik heb, is dat iedere Harderwijker en Hierdenaar lid van onze partij is. Een pessimist zou hetzelfde denken als bij mijn eerste droom, echter een optimist gaat de is nieuwsgierig hoe je dit zou kunnen bereiken en gaat de uitdaging aan.

De optimisten zijn in 2016 bezig geweest op de eventuele risico’s en voordelen hiervan in kaart te brengen en hebben twee zinnen uit ons partijprofiel als basis genomen:

  • Harderwijk Anders is een onafhankelijke politieke partij die opkomt voor de belangen van de inwoners van Harderwijk en Hierden en
  • Harderwijk Anders voelt zich geworteld in de Harderwijkse samenleving en wil luisteren naar wat er onder mensen leeft.

Als voordelen gaven zij aan dat Harderwijk Anders onafhankelijk is, dat betekent dat Harderwijk Anders alleen maar hoeft te luisteren naar wat er onder de Harderwijkers en Hierdenaren leeft.

Wij worden niet aangestuurd, zoals de landelijke partijen, vanuit Den Haag. Het bewijs van die verbondenheid zie wij dagelijks op TV. Landelijke politici gaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de straat op en gaan diverse malen met elkaar in debat over landelijke onderwerpen. En flyers en communicatie uitingen worden vanuit het hoofdbureau gedicteerd.

Onafhankelijk betekent ook dat het Harderwijk Anders het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wat je geaardheid is of je geloofd of je politieke voorkeur links of rechts is. Ons partijprogramma is daarom ook gebaseerd op wederzijds respect zodat iedereen zich ook bij ons thuis kan voelen.

Onafhankelijk betekent ook dat je ongehinderd kan opkomen voor de belangen van de Harderwijkers en Hierdenaren en dat kunnen wij ook doen omdat wij ons geworteld voelen in de Harderwijkse samenleving. Onze fractie-teamleden hebben zoveel mogelijk een eigen achterban die zij dan ook vertegenwoordigen in ons fractieoverleg. Naast deze netwerken gaat het  fractieteam regelmatig op werkbezoek om ook hier te luister wat de nood is en wat in Harderwijk beter kan.

We zijn al heel ver met deze gedachte, waarbij we hebben nagedacht hoe dan een programma of kieslijst tot stand komt of hoe de partijstructuur er dan uit dient te zien. Want stemt dan “heel” Harderwijk of een beperkte groep leden hierover. We weten het nog niet en gaan hier na de verkiezingen verder mee.

Delen van deze droom komen met de nieuwe fractie uit. Er wordt thematisch vergaderd, dit houdt in dat we voor de raadsvergadering op maandagavond met het fractieteam bij elkaar komen om de raadsvergadering te bespreken. De andere weken wordt in een groep met experts, geïnteresseerde Harderwijks en Hierdenaren en verantwoordelijk fractie-teamleden een bepaald thema uitgediept. Zij bepalen gezamenlijk de richting van het thema.

Om bepaalde doelgroepen beter te kunnen begrijpen wat er onder hen leeft is in januari “HA JONG” en in maart “HA PLUS” opgericht. HA JONG is al heel actief in het ontwikkelen van ideeën en het benaderen van de jongeren om te gaan stemmen. HA PLUS is in ontwikkeling hierbij willen we net zoals bij HA JONG met een aantal mensen die de kar willen gaan trekken overleggen in welke vorm we dit gaan doen.

Deze twee doelgroepen passen goed bij het ideeën van thematisch vergaderen. HA JONG en HA PLUS staan iedere 2 a 3 maanden op de agenda van het fractieteam,. Daar worden de onderwerpen besproken en op de politieke agenda gezet.

Deze droom is al voor meer dan de helft uitgekomen en we hopen de rest de komende periode te realiseren.

Dus als de tweede droom bijna is uitgekomen, waarom zou dan ook niet de eerste droom uitkomen. De signalen zijn aanwezig, gerommel bij de landelijke partijen, door de versnippering van de politieke partijen weet de kiezer niet waarop hij moet gaan stemmen, de verwachting dat 30-35% van de kiezers op een onafhankelijke, lokale politieke partij gaan stemmen.

Ik ben het met jullie eens dat uiteindelijk het de kiezer is die het bepaalt.

Ik schreef al “We staan een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen en dan weten of mijn droom is uitgekomen: Harderwijk Anders de grootste partij van Harderwijk.

Gr Hans Alfons

Voorzitter

11-raadsleden-en-2-wethouders
Harderwijk Anders