02 juli 2024

Tour de EHPZ

Vrijdag 21 juni; de dag dat de zomer is begonnen (al merkten we daar weinig van), het Nederlands elftal gelijk speelt tegen Frankrijk en dat we als raad uitgenodigd zijn voor de tour de EHPZ. Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde werken op verschillende terreinen samen en via de tour willen we elkaar beter leren kennen.


Rond 16.00 uur kwamen van alle vier de gemeenten raadsleden, collegeleden en ook vertegenwoordigers van de provincie Flevoland bij elkaar in ‘De Beleving‘. Een biologische boerderij met daarbij een leuke winkel en restaurant. We werden vriendelijk ontvangen door wethouder Helmut Hermans van Zeewolde.

Eerst hebben we een presentatie gehad over de biologische boerderij en hoe dat werkte. Toch bijzonder om te horen dat een gewas maar één keer in de zes jaar op een bepaald stuk grond mag staan en dat op een biologische boerderij echt alles biologisch verantwoord geproduceerd moet worden. Zelf de buren van de boerderij moeten er rekening mee houden. Na een heerlijke vegetarische maaltijd gingen we in de bus en on tour.

Na rondgereden te zijn in Zeewolde (wat een bijzondere huizen staan hier) kwamen we aan bij de sluis. Onvoorstelbaar dat hier een hoogteverschil van 5 meter in het water zit. Weer in de bus en naar het bedrijventerrein. Grote logistieke bedrijven, maar ook andere unieke bedrijven voor de regio. Mooi om te zien dat er in Zeewolde nog echt ruimte is (voor bedrijven en huizen). Ook werd er ons duidelijk gemaakt dat in de 40 jaar dat Zeewolde nu bestaat er veel dingen veranderd zijn waardoor beleid altijd bijgesteld moet worden. Toen weer in de bus en naar de laatste stop: een schitterend natuurgebied. Een deel van de deelnemers hebben de uitkijktoren beklommen. Één raadslid wilde wel heel snel naar beneden en gleed de trap af. Gelukkig viel de pijn mee. Toen weer snel in de bus en terug naar ‘De Beleving’. Na een slotwoord en het ontvangen van een rode emmer vol met informatie en lekkere dingen weer in de auto terug naar huis.

Wat een mooie en bedrijvige gemeente is Zeewolde. Veel ruimte nog en dus zijn er ook veel mogelijkheden.

In september zal ‘Tour de EHZP’ zijn vervolg krijgen in onze eigen mooie gemeente Harderwijk. Het ‘estafettestokje’ werd overgedragen aan onze wethouder Wilco Mazier.

WhatsApp Image 2024-06-21 at 19.37.06
Harderwijk Anders