27 maart 2024

Kinderdemocratie uit de Kinderschoen

Zaterdag 23 maart was het de Landelijke Dag van de Kinderburgemeesters. Ruim 75 kinderburgemeesters uit het hele land werden welkom geheten door Saar (onze kinderburgemeester) en Jeroen (onze ‘a.i.’ burgemeester) in de gemeente Harderwijk. 

Onze Sandra Timmer was erbij en vertelt: “Als vrijwilliger (en met een schuin oog als raadslid) heb ik mogen helpen tijdens deze mooie dag. Samen met vele collega’s van gemeente Harderwijk en verschillende partners uit het maatschappelijke veld.

De hele dag stond in het teken van buitenspelen: wat kunnen de kinderburgemeesters samen doen om er voor te zorgen dat iedereen weet hoe belangrijk buiten spelen is en waarom? #SamenLeven #SamenSpelen #SamenDenken #SamenDoen #SamenIsVeelLeuker. Aan het eind van de dag werd dan ook de campagne ‘Twee uur buiten spelen per dag’ gelanceerd! 

Naast de workshop voor de kinderen over buitenspelen, waren er workshops voor begeleiders van de kinderburgemeesters. Hierin werden de volwassenen meegenomen in thema’s als KinderrechtenNU in de klas, kinderdemocratie, kinderverkiezingen 2024 en kinderdemocratie door de ogen van kinderen. 

Na deze dag weer te hebben mogen meebeleven ben ik blij dat Harderwijk Anders, samen met Adriaan Bruinink CDA, Wieske Hollander GroenLinks en Mark de Lange Gemeentebelang, in februari 2024, de motie ‘Jeugd en jongeren, het perspectief van de toekomst’ hebben ingediend wat vervolgens unaniem is aangenomen.

Samen met Alie van Malenstein, Guido Beusekom en Ida Stoevelaar is er nu een werkgroep opgezet om te kijken naar de mogelijkheden om jeugd en jongeren meer te betrekken bij onze lokale politiek. Hoe kunnen wij de jeugd en jongeren hun een stem geven en als raad deze stem ook echt te horen? De workshops, tijdens de kinderburgemeester, hebben goede ideeën opgeleverd (en voorbeelden van andere gemeenten).

Als afsluiting van dit stukje, wil ik één naam niet onbenoemd laten; Willemijn Dupuis-Tombrock. De drijvende kracht, en met heel veel optimisme, de initiatiefnemer van KinderrechtenNU en het Nederlandse Genootschap van Kinderburgemeesters. Bedankt!

KinderburgemeesterNL2024_1
Harderwijk Anders