Wethouder aan het woord: Pieter Teeninga (CU)

Tegenpartij als medepartij: ChristenUnie

De redactie van uw magazine is heel nieuwsgierig hoe het onze vier wethouders en onze burgervader tot nu toe in het college is vergaan. Na Jeroen de Jong van het CDA en Christianne van der Wal van de VVD geven wij met veel plezier het woord aan:

Pieter Teeninga

Uiteraard wil ik graag iets over mezelf vertellen. Wie is nu Pieter Teeninga en waarom is het nog steeds een fantastische uitdaging om wethouder te zijn van en voor de gemeente Harderwijk. Ik vind het mooi dat ik dat mag vertellen aan de leden van een andere partij in Harderwijk/Hierden.

Mijn geboorteplaats is Emmen, waar ik samen met 4 zussen en 2 broers ben opgegroeid. Van mijn studietijd in de grote stad Groningen heb ik enorm genoten. Ik heb daar 2 opleidingen gedaan: HTS-Weg-en Waterbouw en HTS-Bedrijfskunde. Mijn eerste baan was bij een woningbouwbedrijf in Rotterdam. Daar ben ik samen met mijn vrouw Suze gaan wonen. Mijn verlangen om toch wat te doen met de waterbouw bracht ons in Harlingen. Daar zijn onze drie kinderen, Roelof, Adrianne en Willemijn geboren. Inmiddels was ik beland in een commerciële functie in de gevelindustrie: kunststof- en aluminium kozijnen. In 1985 zijn we in Harderwijk neergestreken, vanuit de behoefte in het midden van het land te willen wonen. In 1996 is Suze ziek geworden en na diverse periodes van hoop, moed en teleurstelling is zij in 1999 overleden, vrij van pijn en Thuis. Inmiddels ben ik getrouwd met mijn lieve Janneke en zijn wij ook een blijde oma en opa van 2 kleindochters. We hebben het goed met kinderen en kleinkinderen.

Tijdens mijn volgende banen als commercieel directeur bij drie bedrijven in de gevelindustrie ben ik ook politiek actief geworden. Eerst acht jaren in het propagandateam van de landelijke politiek voor het GPV (die later samen met de RPF overging in de ChristenUnie). In 1994 ben ik in Harderwijk in de steunfractie gekomen bij de commissie Stadsontwikkeling en in 1998 als raadslid in de RPF/GPV-fractie. Ik bewaar zelf nog goede herinneringen aan het monistisch stelsel. Toen werd er namelijk ook echt politiek bedreven vanuit overtuiging en doelen willen bereiken.

Vanaf 2002 werden we duaal in de ChristenUniefractie en dat was niet alleen wennen voor een coalitiepartij maar voor alle politieke fracties. Vanaf die tijd heb ik ook mijn collega’s Gert Jan en Jeroen leren kennen als politieke talenten en genoten van hun gedrevenheid om hun doelen te willen bereiken. Commissie Stadsontwikkeling, dualisme, voorzitter van de commissie Samenleving, fractievoorzitter, telkens een nieuwe uitdaging in de gemeenteraadspolitiek van Harderwijk. Altijd vanuit verschillende inzichten werken aan een constructieve oplossing en het realiseren van ambities.

En dan vanaf 1 november 2007 wethouder: een jas die mij past, elke dag weer, samen met de collega’s, de burgemeester, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie. En bovenal voor en met de samenleving, inwoners, organisaties en bedrijven. Wat ik vooral geleerd en ervaren heb is dat wethouder zijn betekent dat je dat bent in een dynamische samenleving die (snel) verandert. Het is een uitdaging om steeds weer een antwoord te vinden in de tijd van vandaag. En dan is het goed om dat te doen met fijne collega’s.

In 2014 vond er binnen het college een vrijwel complete wisseling plaats. Voor mij leek het opnieuw beginnen, samen een nieuwe uitdaging aangaan. Als projectwethouder mag ik onder andere de vier grote ruimtelijke opgaven van Harderwijk trekken. Het ervaart als positief dat wij dit als tandems aanpakken in vrijwel alle taken die wij als college hebben te doen. Op deze manier geven we koers en vaart aan het coalitie- en collegeprogramma: “Vernieuwing door verandering .”

Pieter Teeninga

 

Harderwijk Anders