Wat is DUURZAAM? En wat gaan wij daar ANDERS in doen?

Op 17 juni is er een training debatvaardigheden voor (toekomstige) raadsleden. Een van de opdrachten is het voorbereiden op het thema duurzaamheid. Daar kun je natuurlijk van alles onder verstaan. De vraag is dan ook bij deze aan u lezer en kiezer: waar wilt u voor gaan? Daarom even mijn eigen droom, het milieubloed en de maatschappelijke bewogenheid kruipt soms toch waar het niet gaan kan. Of toch wel? Ga even mee in de volgende gedachtegang.

Stel dat Harderwijk, net als de stad Freiburg, streeft naar energieneutraal. En daarmee tegelijkertijd het nadeel van de A28 omzet in een voordeel. Door energieopwekkende geluidswering aan te brengen, slaan we heel veel vliegen in één klap. Er is namelijk een hele goede stroom die zo op gang komt. En die reikt verder dan ons stadje.

Want stel je eens voor dat…

Daarmee de doorontwikkeling van duurzame technologieën een vlucht neemt. Wij hebben hier namelijk water en wind in overvloed, die we niet alleen kunnen gebruiken om te recreëren, maar ook om wereldwijd vooruitgang te realiseren. Golfslag om energie uit op te wekken, waarop het Dolfinarium de tent draait. En windmolens als kunstobjecten (Google maar even) die een publiekstrekker kunnen worden. Geen sterk staaltje of zomaar een verhaaltje, het kan als wij ervoor kiezen. Dat zou pas een sprong voorwaarts zijn. Er komen meer toeristen naar Harderwijk, en omdat we geen import van buiten qua stroom nodig hebben, kunnen winkels in hun speciaalzaken investeren. 

En dankzij ons kampt de wereld ook wat minder met de kolossale problemen, die zelfs uitstralen naar Harderwijk. Want onze stap naar energieneutraal zal het hele economische systeem veranderen. Er zal werkgelegenheid door ontstaan, want naast banen in deze lokale energiebedrijven, zullen bedrijvigheid en bewoners door de voorbeeldfunctie aangetrokken worden. Met dit groene goud dragen we bij aan een beter Harderwijk en een betere wereld. Zo kunnen we er mede voor zorgen dat door de oneindige beschikbaarheid van zon en wind wereldwijd de prijs van energie enorm daalt. In landen waar de problemen vele malen groter zijn dan hier in Harderwijk, kan irrigatie ineens betaalbaar zijn. Voorheen onvruchtbare gronden zijn verleden tijd en hongersnood daarmee eveneens. Organisaties die oliegelden voor dubieuze praktijken inzetten, zien hun geldstroom opdrogen, waardoor vluchtelingenstromen tot de verleden tijd behoren. Omdat wij beginnen met voorbeeldfunctie invullen door zelfvoorzienend te zijn. Zo kunnen we ook daar en dan zeggen mede mogelijk door Stadspartij Harderwijk Anders.

Stel dat we dit gewoon gaan doen, omdat het kan. In het klein beschouwd lijkt het misschien groot, maar wij geloven erin dat het groots kan zijn, zeker in het grotere verband. Wij zijn geworteld in de samenleving en doorbreken de denkfout die de democratie lang heeft gemaakt. Wij denken integraal, omdat dit de kans is om Harderwijk en daarmee heel de wereld een mooie plek te maken om te wonen, te werken, te leven enzovoorts.

Zit u ook regelmatig op feesten en partijen mee te klagen over politiek en hoe onze democratische waarden te grabbel worden gegooid. Zonde van de tijd en energie, want daardoor verandert er geen zak. Het is alleen steeds weer een beetje meer te laat aan het worden. Tijd op zich doet namelijk helemaal niks. Het zijn onze acties die er toe doen. Dus steek uw tijd en energie liever in het met ons ANDERS denken en doen.

Wow, ik vind het een pracht van een krachtverhaal geworden. Echt anders! En samen kunnen we de kennis(sen) en kunde bundelen om de wereld elke dag een beetje beter te maken. Er is nog plek in de training, dus mocht dit de nieuwsgierigheid geprikkeld hebben, trek gewoon de stoute schoenen aan en denk en doe mee.

Marjan van der Harst

Vrij naar het kerstessay van Rob Wijnberg.

Harderwijk Anders