Vanuit de Fractie

Vanuit de fractie

De (steun)fractie komt in principe iedere maandagavond bij elkaar, dat geldt trouwens niet voor alle partijen. Wij hebben er voor gekozen om dat wel te doen en als er geen actuele politieke onderwerpen zijn om te bespreken of (raads)vergaderingen om voor te bereiden dan gaan we graag op werkbezoek.

We hebben een “verlanglijstje” van organisaties en bedrijven die we willen bezoeken en steunfractielid Henk Motshagen regelt die werkbezoeken. Wat mij betreft zijn dat de krenten in de pap; een kijkje nemen achter de schermen bij een organisatie en horen waar ze tegen aanlopen om vervolgens met de fractie door te spreken of we iets met zo’n hobbel kunnen (en willen). We maken een foto tijdens het bezoek en een van ons schrijft meestal een stukje en dat gaat naar onze website, komt op social media en gaat naar de pers. Op die manier willen we aan Harderwijk en Hierden laten zien waar we mee bezig zijn. Vaak worden die berichtjes overigens niet geplaatst in de lokale kranten dus kijkt u vooral op onze website of op onze facebookpagina. Ik plaats zelf op mijn eigen facebookpagina iedere maandag een “politieke keek op de week” waarin ik aangeef waar we als fractie die week mee bezig zijn. Daarbij doe ik wekelijks een oproep aan mensen om bij ons langs te komen in de fractie als ze ergens mee zitten waar wij mogelijk iets mee kunnen of als ze een goed idee hebben voor Harderwijk.

We hebben nieuwe steunfractieleden waar we heel blij mee zijn. Marlou Naber draait inmiddels al weer een tijdje mee en inmiddels heeft ook Babette Alfons zich aangesloten. Daarnaast is Pieter Smits een nieuw gezicht. Heel fijn, nieuwe steunfractieleden! Binnen de fractie zijn een paar mensen bezig met de verschillende, gekke maar vooral gevaarlijke, verkeerssituaties in Harderwijk. Dit wordt vervolgd, nogmaals als u de website in de gaten houdt leest u hier binnenkort meer over.

Onlangs hebben we in de raad de themarekening behandeld, Jack van Zundert was woordvoerder. Hij heeft het college gecomplimenteerd met een aantal zaken maar stelde ook de kritische vraag waar de ons beloofde nota toegankelijkheid blijft. Wethouder Jeroen de Jong bood zijn excuus aan en gaf aan dat de nota er nu toch echt aan komt.

Actuele thema’s die verder spelen zijn (nog steeds) het toekomstige crematorium, de koopzondag, de Stad als Podium en natuurlijk Vitale Vakantieparken. Het crematorium komt binnenkort weer op de agenda en dat geldt vast ook voor de koopzondag nu een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een koopzondag noodzakelijk is voor de binnenstad van Harderwijk. Over de Vitale Vakantieparken kunt u elders in deze Nieuwsbrief meer lezen. Edwin Enklaar is woordvoerder bij dit dossier.

Voor wat betreft de Stad als Podium is het zo dat nu de tweede fase van het concept wordt uitgewerkt, de raad heeft hiervoor groen licht gegeven nadat duidelijk was geworden dat een binnen podium ook onderdeel is van de Stad als Podium. Op welke plek die theaterzaal moet komen of blijven zal ook duidelijk moeten worden in de tweede fase. Harderwijk Anders ziet kansen voor Harderwijk om zich te profileren op een onderscheidend cultuuraanbod middels de Stad als Podium en mogelijk zetten we ons er ook landelijk mee op de kaart.

Waar we als fractie ook blij mee zijn is dat Cultuurkust en De Popschool samen het “oude stadhuis” mogen “invullen”. In eerste instantie leken we de enige

collegepartij die daar voorstander van was. De andere collegepartijen leken meer te voelen voor een meer commerciële invulling. Zeer recent heeft onze wethouder Gert Jan van Noort de opnamestudio en oefenruimtes van De Popschool in de kelder van het oude stadhuis officieel geopend.

Een thema dat eerst vooral landelijk onderwerp van gesprek gaat worden is cannabisbeleid. Het lijkt erop dat het gedoogbeleid failliet is maar over hoe het dan wel zou moeten is nog geen consensus. Vrijgeven? Verbieden? Deze beide opties zijn niet populair. Het is de bedoeling om te komen tot nieuw beleid waarbij een en ander gereguleerd wordt en het uit de criminaliteit wordt gehaald maar daar zitten veel haken en ogen aan. Ook zal iedere gemeente hier toch weer anders mee om gaan is mijn inschatting. Wordt ook vervolgd!

De zomer staat voor de deur, er gebeuren veel mooie dingen in Harderwijk. Binnen en buiten het stadhuis merk je dat er een andere wind waait en de door ons zo gewenste cultuuromslag wordt steeds duidelijker.

Onze fractie staat open voor ideeën, suggesties, vragen, etc. dus benader ons gerust!

Alvast een fijne zomer!

Gertien Koster

fractievoorzitter

 

Harderwijk Anders