Talk of the Town juni 2015

Talk of the town is een comlumn van Pietje Bell en dient zodanig geïnterpreteerd te worden.

Fietspaden en rotondes

Help, ze komen eraan! De Schumachertjes van de fietspaden. Heeft u het al gelezen in de media? De e- of superbike maakt een spectaculaire sprong voorwaarts. Deze halfproducten worden langzaam maar zeker hip en maken binnen de kortste tijd van ieder fietspad een authentieke racebaan. Nu zijn het nog vooral de oudjes die fietsen met ondersteuning, maar des te hipper des te jeugdiger het publiek en dan zijn de rapen echt gaar!

Een fietspad is er om te fietsen, de naam zegt het al. Veilig fietsen wel te verstaan. Alle snorfietsen, snorbakfietsen, snorscooters en vooral die overrijpe kannibalen op racefietsen die de fietspaden terroriseren, dienen te worden verbannen naar de rijbaan. Eigenlijk alles wat harder kan dan twintig kilometer per uur. Want op een fietspad vertoeven ook onze kleintjes en daar moeten wij hartstikke zuinig op zijn! Een fietspad is geen afvoerputje!

Zit je relaxed in de auto op één van de vele rotondes in het Harderwijkse en wil je afslaan dan moet je verdomd goed opletten, want… mocht je ergens in de verte een grijs stipje ontwaren, dan denk je nog genoeg tijd te hebben maar voor je het weet zit zo’n oudje naast je. Of in het ergste geval onder je

Nog even over die rotondes. Al die net gepromoveerde wijsneuzen, die er jaren onderzoek naar hebben gedaan, zullen het over één ding eens zijn: rotondes werken beter dan stoplichten en kosten, behalve de aanleg natuurlijk, verder weinig. Zelfs de begroeiing kan tegenwoordig worden gesponsord.

Maar welke ongelofelijke loser heeft bedacht dat je als fietser een aantal rotondes (staat aangegeven, maar wie ziet dat?) van twee kanten mag berijden? Tweerichtingsverkeer wordt dat geloof ik genoemd. Welke potentiële massamoordenaar kon hiermee wegkomen? Dat gaan wij veranderen, nietwaar Harderwiekers en Hierdenaren? En nu we het toch over veranderingen hebben. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom hebben fietsers, pak weg vanaf volgend jaar, gewoon voorrang op al die vermaledijde rondingen. Voor iedereen duidelijk en veel veiliger. Zo, dit moest er ook nog even uit!

Of zou onze overheid een convenant hebben gesloten met de diverse fietsfabrikanten om zodoende een einde te maken aan de langzamerhand onbetaalbaar wordende grijze golf?

En als we dan ook de scootmobieltjes nog even stiekempjes opvoeren, dan komt het echt helemaal goed…

Pietje Bell

 

Harderwijk Anders