Talk of the town Harderwiet

Talk of the town is een column van Pietje Bell en dient zodanig gelezen te worden.

Oh, Oh, wat zijn we toch een heerlijk volkje. Wiet door de voordeur, maar niet achterlangs. Met drinken en roken heeft onze, licht hypocriete, overheid geen enkel probleem. Logisch, want daar zitten multinationals (en dus het grote geld) achter. Maar met dat stickie ligt het ietwat gecompliceerder.

Terwijl mensen die er verstand van hebben al jaren pleiten voor legalisatie van dit ludieke genotmiddel, houdt de politiek de (achter)deur voorlopig nog stijf op slot. Landelijk zijn het vooralsnog de bewindslieden van VVD-huize, die samen met halfbroertje PVV en de confessionele partijen mordicus tegen zijn. Merkwaardig toch omdat landen met een repressief beleid grotere problematiek ervaren dan landen met een liberale aanpak.

Wat gebeurt er toch (niet) met mijn verrukkelijk vaderland? Na de buitengewoon stoffige jaren vijftig heeft de generatie van de zestig- en zeventiger jaren ons landje aan de top van de toenmalige progressieve wereld doen belanden. Vrijheid, blijheid was het credo. Soms een tikkeltje over de top maar over het algemeen tot ieders tevredenheid. Maar de laatste jaren slaat de truttigheid weer genadeloos toe. Nederland wordt langzaam maar zeker weer de risee van het vrije denken en doen.

Maar het tij lijkt te keren. Uruguay (gelegaliseerd, maar niet voor buitenlanders), diverse Amerikaanse staten (gedoogstatus) en binnenkort Canada halen ons links- en rechtsom in. Maar voor de verstokte gebruiker gloort er de laatste tijd hoop aan de bekende horizon. Steeds meer Nederlandse gemeenten willen overgaan tot legalisering.

Terwijl ik zo zat te mijmeren viel ik al zuchtend in een onverwacht diepe slaap.

Het is 2020. Na een eclatante verkiezingszege van de coalitiepartijen in 2018, mocht het college blijven zitten. Harderwijk Anders is inmiddels met stip de grootste partij. Mede veroorzaakt door hun, als superieur geziene, Nieuwsbrief.

Harderwijk is sinds kort de eerste Nederlandse gemeente die wiet uit het criminele circuit haalt en het zelf produceert. Wiet zoals wiet hoort te zijn; van superieure kwaliteit. Niet de vis maar het door de softdrugs vrijgekomen grote geld werd de aanjager van de lokale economie en binnen de kortste keren was onze voormalige Hanzestad de rijkste gemeente van Nederland. Ook werd Harderwijk uitgeroepen tot de minst criminele en meest innovatieve gemeente van Europa!

Burgervader Harm-Jan van Schaik presenteerde vol trots, in zijn tweede ambtstermijn, een maquette van het nieuwe stadstheater, magnifiek gelegen aan het Waterfront. Een theater met een prachtig terras, op hardglazen palen, in het rustieke Wolderwijd. Met (zo zijn de plannen) een superieure keuken waar de hele regio op af zou komen. En de naam van dit wonderschone theater, met maar liefst 1200 plaatsen? Harderwiet.

Een indrukwekkend stadhuis (hoezo verbouwing?) is in aanbouw op de grens van Harderwijk en Hierden met Remco Koolhaas als architect. Verder werd alles

wat in de jaren vijftig, zestig en zeventig in de binnenstad was verknald in oude luister hersteld. Het antieke Rome lijkt te herleven. Wat een schitterende mix van oude en jonge architectuur. Wat een trekker voor het toerisme!

Op de diverse recreatieparken is het inmiddels heerlijk toeven. De functiewijziging of dubbelbestemming is een enorm succes. Er is een mix van jong, oud, recreatief en permanent verblijf ontstaan, aangezien de eigenaren eindelijk zelf kunnen beslissen hoe zij hun eigen huisje willen gebruiken. Mede daardoor wordt er veel geïnvesteerd en zien de parken er gelikt uit. Pensionado’s trekken niet meer naar de Zuid-Europese landen maar verblijven weer lekker in eigen land en er is weer een plek voor onze starters. Vanuit andere gemeenten op de Noordwest-Veluwe wordt er met argusogen naar de ontwikkelingen in Harderwijk en Hierden gekeken.

En hoe verging het onze wethouders? Zij waren de helden van progressief Nederland! Hoe was het mogelijk dat vier (redelijk) jonge mensen van diverse pluimage dit in relatief korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Vanuit Den Haag wordt al gelonkt naar Christianne van der Wal maar die zou alleen gaan voor minimaal een post als staatssecretaris, Pieter Teeninga is benaderd als CEO voor het geheel vernieuwde Lelytown Airport (medegefinancierd door Harderwijk). Over Jeroen de Jong wordt gefluisterd dat hij gevraagd is als directeur van een groots, splinternieuw en uiterst vitaal vakantiepark aan het Veluwemeer.

En onze Gert Jan? Na de verpletterende overwinning van de PVV in 2017 druk doende met een nieuwe partij: Nederland Anders. Hij wordt al gezien als het equivalent van Hans van Mierlo. Hans 2.0 wordt hij al fluisterend genoemd. Een groot succes lijkt verzekerd! Ons aller Wendy ziet het al helemaal zitten in het Catshuis. Het kan allemaal niet op in Harderwijk!

Toen schrok ik wakker van de overspannen haan van de buren, keek verdwaasd uit ons raam en ging over tot de orde van de dag. Wat had ik verrukkelijk gedroomd!

Jointje?

Pietje Bell

Wist u dat… het drugsverbod pas 100 jaar oud is!

Bij de discussie over het legaliseren van drugs vergeten we vaak dat drugs nog niet zo heel lang geleden helemaal niet verboden waren. Drugs waren zelfs in de meeste landen vrij te koop.

De eerste pogingen om drugs in de westerse wereld te verbieden stammen uit 1911. In 1914 werd in de Verenigde Staten een wet aangenomen die drugs verbood. Andere landen volgden snel. Productie, import, export, handel en bezit van drugs zijn nu bijna overal verboden. Op overtreding staan (zware) straffen.

Harderwijk Anders