Talk of the Town December

Talk of the town is een column van Pietje Bell en dient als zodanig geïnterpreteerd te worden.

Onze Kerstman

Amsterdam is niet altijd de stad waar men snel tot enige consensus komt. Des te verwonderlijker was het dat de Mokumse Sint het probeerde met: ‘Makkers staakt uw wild geraas’. Een heerlijke vondst! Het is dan ook te hopen dat die volledig uit de hand gelopen discussie nu stopt. Uiteindelijk zal Pieterman, ook in de provincie, wel eens van kleur verschieten. Maar wat nu met onze Kerstman? Ook dit redelijk eigenwijze Amerikaanse baasje, met vaderlandse wortels, is een heer van stand. Maar eerst even een stukje geschiedenis.

De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa. Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas. Ook kan het gebruik van Duitse emigranten om cadeaus tijdens de kerst te geven, van invloed zijn geweest.

In 1809 beschreef Washington Irving in zijn fictieve geschiedenis van New York al een Santa Claus, gebaseerd op onder andere Nederlandse Sinterklaas- gebruiken. Maar vooral het gedicht A Visit from St. Nicholas, dat in 1823 anoniem gepubliceerd werd, vestigde zijn reputatie in de Verenigde Staten. In dit gedicht komen veel moderne gebruiken en attributen van de Santa Claus naar voren, zoals de rendieren en slee, zijn entree in het huis door de schoorsteen en een zak met cadeautjes. De tekenaar Thomas Nast heeft met zijn tekeningen van Santa Claus in de negentiende eeuw ook nog een grote invloed gehad op het hedendaagse uiterlijk van Santa Claus. De introductie van de woonplaats van Santa Claus op de Noordpool wordt ook aan hem toegeschreven. Of is de Kerstman toch een uitvinding van Coca Cola?

Hoe het ook zij, de Kerstman is niet meer weg te denken en heeft Sinterklaas in de populariteitspolls al ver achter zich gelaten. Bovendien staat het statige kereltje boven elke discussie. Het is misschien een idee om Sinterklaas en zijn Pieten naar de zomermaanden te verbannen. Dan hebben de meeste mensen toch al een kleurtje…

Fijne feestdagen!

Pietje Bell

(met dank aan Wikipedia)

 

Harderwijk Anders