Raadslid Gertien Koster loopt horecadienst mee met de politie

Afgelopen zaterdag draaide raadslid Gertien Koster een zogenaamde horecadienst mee met de politie. Die dienst startte met een briefing op het politieubureau. Ook kreeg ze uitleg over het cameratoezicht en keek ze even mee met degene die de hele nacht de camerabeelden bekijkt en incidenten doorgeeft aan de politiemensen in de auto’s en op de fiets.

Daarna ging Gertien met de coordinator van die nacht en een van zijn collegae mee de stad in met de auto. Coordinator Manuel werkt al langere tijd in Harderwijk en kent de bekende hangplekken, plekken waar overlast plaats vindt en hij kent de horecaexploitanten. Hij maakt overal een praatje en houdt ondertussen, samen met zijn collega, alles scherp in de gaten. Bij het strandeiland waren wat groepjes mensen en de politie gaf aan dat het voor hun, maar ook voor publiek, lastig is dat je bij de kroegen in de horecahoek (Nickys, Schippertje, De Gauwigheid) niet met glas buiten mag staan maar dat dit op het strandeiland wel mag (want dat mag je immers ook zelf meenemen) maar dat je niet al drinkend uit je bierflesje het strandeiland af mag lopen. Dat je niet na 1 uur ‘snachts op het strand mag blijven is ook niet voor iedereen duidelijk. Dit staat volgens de politie onvoldoende duidelijk aangegeven.

Via hun “oortje” krijgen de politiemedewerkers ook meldingen door vanuit de rest van de regio. De kunst is dan om te filteren wat relevant is. Ook werd duidelijk dat de politiecoordinator voortdurend keuzes moet maken. Er was een vechtpartij in Ermelo maar tegelijkertijd was er onrust bij Harders Plaza. Wie moet waar naar toe en hoeveel mankracht moet er op een bepaalde plek zijn?

Naast Gertien was er jonge man die meeliep. Hij overweegt om de opleiding te gaan volgen en mocht om die reden een nacht meedraaien. Helaas voor hem was er weinig te doen in Putten waar hij meeliep. Dit in tegenstelling tot Harderwijk. Gertien was bij een aanhouding van een man die verkeerde (groene) kentekenplaten op zijn auto had. Hij was een proefrit aan het maken zaterdagavond laat…. Meer indrukwekkend was een geval van mishandeling in Ermelo, een suicidepoging in Harderwijk en een geval van bedreiging in Harderwijk. Ook ging ze twee keer die avond/nacht mee naar Harders Plaza. De sfeer was er die avond grimmig volgens de portiers.

Het viel Gertien op dat er veel bezoekers waren van buiten Harderwijk. Er was een grote groep Belgische mannen die in Zeewolde logeerden en een groep Drenten. Ook bij Harders Plaza waren er mensen uit alle delen van het land.

Gertien heeft nog meer respect voor de manier waarop de politie haar werkzaamheden uitvoert en hoeveel rekening er wordt gehouden met de weerstand die de aanwezigheid van de politie op kan roepen. Er werd bijvoorbeeld een klein stukje omgereden om de mensen die buiten bij de horecagelegenheden stonden niet te irriteren of provoceren.

.

Harderwijk Anders