Raadsblog Jack van Zundert: Politiek is duursport

Als je de politiek ingaat, wordt je niet altijd begrepen door je omgeving. Mensen vragen naar je drijfveren, naar wat jou ‘ beweegt’ om hier je tijd in te steken. “Het kost zoveel tijd en duurt zo lang voor je enig resultaat ziet”. Dit laatste citaat wordt regelmatig gehoord, net als opmerkingen dat ‘die’ ambtenaren maar wat doen en vooral dat alles zo lang duurt. Het zou te makkelijk zijn om deze commentaren af te doen als kortzichtig. De beleving er achter is eigenlijk helemaal niet zo raar, uiteindelijk komt het er regelmatig op neer dat besluitvorming stroperig (b)lijkt en niet iedereen zich op tijd gehoord voelt.

In de gemeenteraad van Harderwijk zijn er naast mijzelf diverse raadsleden op sportief vlak actief. Opvallend daarbij is dat het geen van allen sprinters zijn. Geen vlammende sporters maar duursporters. Wij zijn gewend om een lange aanloop te moeten nemen voordat we als uiteindelijk hoogtepunt onze finish weten te halen. Die streep loop je in een seconde over, maar je hebt uren, weken, soms maanden nodig om er te komen.

Ik heb meerdere marathons gelopen in mijn leven en kan iedereen garanderen dat de weg naar de streep op 42 km niet pijnloos verloopt. Kramp, stijfheid, moedeloosheid, al die gevoelens komen voor tijdens de eerste uren van de race. Maar zelfs de wetenschap dat het niet zeker is of je de finish haalt en aan het eind je inzet van maanden trainen mag verzilveren houdt jou als duursporter niet tegen.

Precies zo gaat dat ook in de politiek. Er wordt niet voor niets gesproken over de politieke arena. De strijd die hier gevoerd wordt, is lang niet altijd een strijd tegen elkaar, vaak met elkaar tegen de tijd en beleving. Ook raadsleden zouden het liefst willen dat de finish van besluitvorming sneller bereikt zou kunnen worden, met minder twijfel, drempels en kramp onderweg, maar veelal ontkomen we niet aan de lange aanloop.

Een ding is zeker: net als in de sport vraagt een politieke duurprestatie om een gedegen voorbereiding. Rekening houdend met alle elementen die je tijdens de weg naar de victorie tegenkomt. Politiek is duursport. Je moet het bezigen om te kunnen ervaren dat het leuk is, maar als je gedreven en gemotiveerd bent, laat je je nergens door afremmen of tegenhouden, je gelooft in het behalen van je doel.

Politiek is vaak duursport pur sang, met vele toeschouwers langs de weg. De finish de beloning van een lange voorbereiding en duurzame inzet.

Harderwijk Anders