Onze huiskamer “De Markt” en de bomen

markt-met-bomen

Het was me toch wat met de groenrichting van onze Markt.  De halve binnenstad waaronder de Markt,  gaat binnenkort op de schop. Er komt nieuwe bestrating, de riolering wordt vervangen, er komt andere straatverlichting en  ….. wat doen we met de bomen? En dan hebben we het met name over de bomen op de Markt.  De huidige bomen zijn oud en hebben hun beste tijd gehad. Alles omhakken en dan  de Markt kaal laten of nieuwe bomen?  Het college stelde één grote boom voor, maar had ook nog  varianten in petto. De raad moest het finale oordeel maar vellen over hoe het moest worden. Geen boom, één boom, een of twee rijtjes bomen met of zonder die grote boom enz.

Wat waren de afwegingen: Horecaondernemers die liever  geen bomen meer op hun terrassen wilden, zicht op de mooie gevels, de bereikbaarheid voor brandweer, politie, ziekenauto’s en bevoorradingsverkeer, doorkijk naar de diverse straten en ruimte voor evenementen zoals de ijsbaan. Opwinding  en discussie was er onder publiek, ondernemers maar ook binnen de lokale politiek. Het debat in de raad op 9 januari leerde dat de meningen uiteen liepen van geen bomen via één grote boom tot twee rijtjes bomen. Amendementen werden voorbereid, er was geen zekerheid of die een meerderheid zouden halen, waarna het scenario van het college (die ene grote boom) tot uitvoering zou kunnen komen. De politieke messen werden geslepen.

De fractie van Stadspartij Harderwijk Anders vond dit alles een beetje te ver gaan. Ze nodigde alle fracties uit voor beraad, het doel was tot een gezamenlijk amendement te komen.  Een compromis amendement van onze hand werd unaniem aanvaard door de fracties.  Klasse!  Donderdag 29 januari werd in de raad het amendement unaniem vastgesteld. De Markt krijgt twee rijtjes bomen en wel aan de kant van pinautomaat en aan de kant van de winkels van Coach en ICI. Als fractie zijn we hier  heel tevreden mee.

Bas Oosten

 

Harderwijk Anders