Nieuwe verordening paracommerciële horeca een feit

sport

Tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe raad op 27 maart heeft een meerderheid een amendement aangenomen dat vaststelt dat kantines van (sport)verenigingen tussen 12:00 en 01:00 uur een glaasje mogen schenken.

In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen debatteerde de raad over deze nieuwe verordening voor paracommerciële horeca. Oftewel: op welke tijden mogen kantines van sport- en wijkverenigingen een glaasje schenken aan hun leden en belangstellenden. Het collegevoorstel stelde een beperking voor. Het standpunt van SHA was aanzienlijk minder betuttelend.

Dat standpunt deelden meerdere partijen. Het amendement (=wijzigingsvoorstel) werd ingediend door PvdA, CDA, SHA en Gemeentebelang. Wie precies voor- en tegenstemde, kunt u hier nog eens rustig nazien.

Er zitten nog wel een paar kanttekeningen aan. Zo stelt de verordening dat een vereniging 12 maal per jaar een evenement mag organiseren. Dat zit de commerciële horeca dwars. Daarnaast is het college bang dat de ruimere regelingen voor de nodige drankproblemen kan zorgen. Om daar allemaal oog voor te houden, riepen CDA, PvdA, VVD en CU via een motie op om de verordening over twee jaar te evalueren. Deze motie hebben wij ook ondersteund. Dat kunt u hier nazien.

Harderwijk Anders