Motie Nachtburgemeester aangenomen, motie woningzoekende jongeren haalt het niet.

Nachtburgemeester

In de raadsvergadering van 6 november heeft SHA een motie ingediend die uiteindelijk moet leiden tot het instellen van een nachtburgemeester in Harderwijk, we zijn er blij mee dat deze motie aangenomen is.

Een nachtburgemeester is een officieuze titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente. Zijn of haar primaire taak is om gevraagd en ongevraagd advies te geven om daarmee het nachtleven te bevorderen. Her en der in land zijn er al nachtburgemeesters, de rol wordt op verschillende manier ingevuld. Er zijn nachtburgemeesters die activiteiten initiëren voor bepaalde groepen zoals mantelzorgers of mensen die eenzaam zijn, er worden elders nachtdebatten georganiseerd, kerkenachten etc. Een nachtburgemeester kan het uitgaansleven een positieve impuls geven en daarmee de lokale economie. Voor SHA, en met ons de VVD, reden om een motie in te dienen die uiteindelijk moet leiden tot de aantreding van een nachtburgemeerster in Harderwijk. Deze motie is hier te lezen.

Inschrijving jongeren als woningzoekenden

Helaas is een andere motie die wij ingediend hebben, met betrekking tot het informeren van jongeren over de mogelijkheden voor inschrijving als woningzoekende niet aangenomen. Veel jongeren zijn op hun 18e nog niet bezig met op zichzelf wonen en schrijven zich om die reden niet in voor een woning. Op het moment dat ze wel zelfstandig willen gaan wonen moeten ze heel lang wachten. Dat komt onder andere doordat er zoveel mensen scheef wonen zoals dat heet. Startersleningen kunnen het probleem van scheef wonen deels verhelpen mits je de lening alleen verstrekt voor bestaande bouw. Het lijkt SHA daarnaast een goed idee om jongeren van 18 actief op de mogelijkheid van inschrijven te wijzen, hiervoor is samen met D66 de motie ingediend die hier is te lezen. Helaas kon deze motie niet op een meerderheid rekenen in de raad. Wethouder de Jong heeft wel aangegeven de mogelijkheden voor het inschrijven actiever te gaan promoten, door middel van flyers en persberichten.

 

 

Harderwijk Anders