LaLaLand komt er aan!

LaLaLand komt er aan!

26 en 27 mei zijn we er weer, in die periode wordt de Stille Wei getransformeerd in LaLaLand. Dit jaar wel met enige spanning op de voorbereiding. Juist in deze periode gaat de hele boulevard op zijn kop en was het zelfs even de vraag of het wel door kon gaan, omdat de toegang tot het terrein niet zeker was voor onze toeleveranciers. Gelukkig is dit in goede samenwerking met de betrokken ambtenaren nu inmiddels geregeld en zou niets ons meer in de weg moeten staan. Mooi voorbeeld weer dat als je goed overleg voert je veel kan bereiken met elkaar.

Met elkaar, is wel de kern van LaLaLand. Want hoewel LaLaLand georganiseerd wordt door Stichting Underground Harderwijk, is het al lang niet meer iets alleen van deze stichting. LaLaland staat bol van de samenwerkingen, omdat dat heel leuk is, maar ook omdat het nodig is om zo’n productie tot een succes te maken. Op LaLaLand komen er samenwerkingen in vele vormen. Dit gaat van programmering, waar we de creativiteit van collega cultureel ondernemers en andere creatieve geesten gebruiken om mooie concepten op te zetten. Ook dit jaar zullen we weer samenwerken met onder andere de Popschool en Cultuurkust, maar gaan we ook weer op zoek naar de ideeën van anderen, zodat we zoveel mogelijk bijdragen gaan krijgen van anderen, allemaal om de kwaliteit van de programmering op hoog niveau te houden.

Ook op andere vlakken zijn er samenwerkingen. Een ander voorbeeld daarvan is de publiekscatering. Met de bezoekersaantallen die LaLaLand inmiddels heeft, is het ondoenlijk om al die mensen zelf van eten te voorzien. We geloven dan ook in het principe dat je zelf moet doen waar je goed in bent, en anderen moet inzetten op de punten waar je dat niet bent. Daarom hebben we nu al enkele jaren externe cateraars die met mooie concepten zorgen voor de inwendige mens.

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden van samenwerkingen op LaLaLand, die allemaal één ding gemeen hebben, beide partijen hebben voordeel bij de samenwerking. Samenwerken moet je willen, je wil het niet moeten.

Je kan hierover ook een mooie parallel maken naar de politiek, ook daar kom je alleen verder door samen te werken. Er is immers geen partij die een meerderheid heeft, waarschijnlijk maar goed ook. 

Soms vraag je je daarbij wel af of het willen of moeten is bij die samenwerking, vooral als de raad zoekt naar samenwerkingen in de samenleving. Momenteel zie je dit bij stad als podium, waar het bijna lijkt alsof men tegen beter weten in twee partijen vraagt om toch op zoek te gaan naar samenwerking. Dat terwijl in de planuitwerking de twee partijen juist tegenover elkaar gezet zijn doordat beide gevraagd zijn plannen uit te werken voor hetzelfde budget. De samenwerking gaat dan al snel op moeten lijken, de komende tijd zal blijken of dan de wil om samen te werken ook aanwezig is, of dat er simpelweg geen win-win te vinden is.

Een andere overeenkomst is te zien in de nieuwe opzet die de fractie heeft gekozen, doe zelf waar je goed in bent, maar betrek anderen met meer verstand van zaken bij de onderwerpen waar je zelf de kennis niet hebt. Door anderen te betrekken vergroot je ook je netwerk en daarmee de binding met de stad, iets dat we als onderdeel van het DNA van de partij benoemd hebben.

Gerwin Tromp

Harderwijk Anders