Even voorstellen: Guido Leenders

Onze briljante ICT-ondernemer en Bourgondiër uit het verre zuiden: Guido Leenders

Harderwijk aan het water, Pokémon Go aan het bed

Oei, dat is even lastig. ‘Wil jij je introduceren in een stukje tekst?’ ‘Tuurlijk’, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In een lift met iemand anders ben ik op zoek naar woorden, maar als ik eenmaal begin te schrijven over wat me bezielt dan kan ik blijven plukken aan meningen, feiten en levensgebeurtenissen in het hoofd.

Enfin, nuchter bezien ben ik een import-Hierdenaar: geboren in Roermond en getogen in het dorpje Horn bij Roermond door een hardwerkende aannemer en zijn vrouw. Tegenwoordig woon ik samen met mijn lieve en inspirerende partner in Hierden met twee pubermeiden, waar ik telkens weer van leer dingen ook anders te bekijken. Alhoewel ik een 3 had voor bedrijfseconomie A spreken cijfers en getallen voor mij de duidelijkste taal, maar daarnaast beheers ik het Nederlands en Limburgs. En als IT-ondernemer, gespecialiseerd in financiële rapportages, spreek ik natuurlijk ook vloeiend een aantal computertalen.

Alhoewel nog steeds enthousiast fan van een aantal Roermondse VVD-coryfeeën, ben ik de laatste jaren meer betrokken geraakt bij Harderwijk Anders. Harderwijk Anders was voor mij een logische vervolgstap: eigen verantwoordelijkheid nemen voor het vormen van een mening staat voor mij hoog in het vaandel en past ook bij ‘zonder wrijving geen glans’ als basishouding.

Vaak maak ik domme fouten en mijn morele kompas is of mijn grootvader in zijn grijze wijsheid de resultaten versus de fouten zou hebben goedgekeurd. Ik raak dan ook helemaal enthousiast als volksvertegenwoordigers zich als moreel leider opstellen met domme fouten en grote resultaten in plaats van als risico-averse bestuurder. Mocht ik domme dingen doen, dan vind ik het met wat wegslikken ook fijn als jij mij hierop wijst.

Ik vind Harderwijk een geweldige omgeving voor jonge mensen om op te groeien, maar ik wil ook graag dat Harderwijk nog steeds een relatief welvarende en ontspannen gemeente is over twintig jaar. Als bestuurslid probeer ik dit te faciliteren.

Op de langere termijn is persoonlijk mijn grootste zorg dat Harderwijk de overgang naar een meer competitieve samenleving niet goed doorstaat en verpaupert.

In de gezondheidszorg kunnen we gemakkelijker voortaan ‘kennis’ in plaats van ‘handen’ aan het bed brengen met augmented reality (‘Pokémon Go’ voor de zorg) zoals bijvoorbeeld bij Argos Zorggroep met ‘Glazz (zorg op afstand, red.). En als we dat Internetdraadje doortrekken naar een ander land, dan worden de kosten enorm gereduceerd maar hebben we ook een kostwinner minder in Harderwijk.

Tegenhouden van dergelijke ontwikkelingen is een achterhoedegevecht en eigenlijk vind ik het asociaal om hardwerkende mensen uit relatief minder welvarende landen hun fair share van onze welvaart te ontzeggen. Ik wil graag dat het lukt om Harderwijk te laten meedeinen in de overgang naar een meer competitieve samenleving zodat de lokale banen zowel in de zorg als in de industrie behouden blijven. En als dat niet helemaal lukt, dan hoop ik dat Harderwijk dan een prachtige en bosrijke woon- en toeristenstad bij Amersfoort mag worden.

Guido Leenders

 

Harderwijk Anders