25-05

Gisteren heeft een Harderwijkse delegatie verschillende zwembaden bezocht en inspiratie opgedaan voor het nieuw te bouwen zwembad in Harderwijk. Medewerkers van Zwembad de Sypel, beleidsmedewerkers en twee vertegenwoordigers van de politiek, waaronder Maarten Reckman hebben mogelijkheden en oplossingen gezien voor combinaties van gebruik door doelgroepen, recreatief zwemmen met fun-elementen en duurzaam omgaan met energie. De zwembadmedewerkers kijken daarbij ook vooral met een praktische blik. Goed dat zij vanuit hun kennis en ervaring betrokken zijn bij de ontwikkeling.

Fun is op vele manieren in te vullen van de nieuwste interactieve belevings- glijbaan tot een klimwand, interactieve projecties en verlichting. Harderwijk Anders heeft aandacht gevraagd voor de fun elementen gericht op jongeren in de categorie 14+. 
Dit blijkt een voor zwembaden moeilijk te bereiken doelgroep. Tegelijk interesseer je deze jongeren ook niet als je alle voor hen aantrekkelijke elementen achterwege laat. Een betrekkelijk eenvoudige duikplank blijkt al een interessant element te zijn voor deze groep. In Vianen kregen we te horen dat bewust gekozen is om niet op deze groep te richten vanwege mogelijke overlast.

Maarten stelde onder andere vragen over de energievoorziening. Een van de voorbeeldbaden heeft een grote hoeveelheid zonnepanelen om in de energiebehoefte te voorzien. Full- elektrisch is daarbij het uitgangspunt. Wij denken dat er op dit gebied nog wel e.e.a. te doen is. Het zwembad is de grootste energieverbruiker van de gemeente. Het is wat Harderwijk Anders betreft een echte uitdaging om hierbij in te zetten op innovatie en de nieuwste technieken.

Harderwijk Anders