20-05

Uit onderzoek van het RIVM bleek onlangs dat Harderwijk een percentage van 92.9% haalt als het aankomt op de bof-mazelen-rodehond vaccinatie (BMR). Dit lijkt misschien een mooie score, maar de WHO handhaaft een vaccinatienorm van 95% om veiligheid te kunnen waarborgen. 

Er zijn steeds meer meldingen van mazelenuitbraken op kinderdagverblijven in het land en ook zijn er meer meldingen van de bof. 

Volwassenen en kinderen die niet ingeënt zijn lopen het vaak op in het buitenland en nemen het vervolgens mee naar Nederland. In het geval van kinderdagverblijven wordt het verspreid onder kinderen die nog niet ingeënt zijn, omdat de eerste vaccinatie met 14 maanden wordt gedaan. Bewust niet inenten zorgt daarom voor gevaar voor kinderen die nog niet beschermd kunnen worden.

Afgelopen donderdag diende Harderwijk Anders daarom, samen met PvdA-Harderwijk, Gemeentebelang Harderwijk Hierden en VVD Harderwijk-Hierden, een motie in om de vaccinatiegraad te verbeteren. Want zoals gezegd scoort ook Harderwijk onder de veiligheidsnorm. De motie roept het college op om samen met verschillende instanties met een plan van aanpak te komen om op een andere manier dan enkel informeren mensen te motiveren tot vaccineren. 

Waarom inzetten op actie ipv alleen informeren? Informeren gebeurt al, maar blijkt dus niet voldoende te zijn. Daarnaast zijn mensen die hun kinderen niet laten vaccineren juist uitgebreid geïnformeerd en is het dus noodzakelijk om in te zetten op gesprek, actieve communicatie en andere manieren van benadering. 

Wethouder Marcel Companjen vond de cijfers van het RIVM niet kloppen en gaf aan dat het wel goed gaat volgens de GGD. Hij kon echter geen cijfers noemen, wat zorgde voor onrust in de raad. We vragen de feiten dan ook per direct op bij het college en verwachten die gezien de stellingname van de wethouder per ommegaande te ontvangen.

De motie is uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen. Wij zijn benieuwd naar het vervolg en naar de opgevraagde informatie. We houden u uiteraard weer op de hoogte.

Harderwijk Anders